TINY BUURKE

Tiny Buurke geeft al bijna vijf jaar in het Poortershoes les in modeltekenen. In het restaurant hangen tekeningen van haar cursisten. De tekeningen, gemaakt met houtskool en (zwart)krijt, zijn stuk voor stuk bijzonder. We laten Tiny aan het woord.

Voordat ze in het Poortershoes begon gaf ze al cursussen portrettekenen in het Buurtcentrum Oranjewijk. Bij St. Jasmijn geeft ze les in schilderen en handvaardigheid. Tiny tekent en schildert. Ze heeft in het verleden decors gemaakt voor dans -en theateruitvoeringen. Ze heeft meegewerkt aan het stuk’ De Engel en de 1000 doden’, een project van Stiel naar de oorspronkelijke opera van Dario Fo. Naast haar kunstenaarschap doet ze ook aan moderne dans.” Moderne dans” , zegt ze, “ komt vanuit het lichaam, niet vanuit de muziek, dat spreekt mij erg aan”. Ze danst na 30 jaar nog steeds en heeft in het verleden opgetreden en dansstukken voor anderen gemaakt. Dit thema komt ook voor in haar tekeningen. Ze heeft een tijd in Berlijn gewerkt en maakte inktschilderingen van dansers.

Veel aandacht

Haar cursussen modeltekenen in het Poortershoes bestaan uit kleine groepen. Zodoende kan ze iedereen veel aandacht geven. Er wordt getekend naar een naakt model. Tijdens de lessen wordt er ook aan kunst beschouwing gedaan om de cursisten te laten inspireren. Ze moedigt de cursisten aan zelf hun weg te zoeken. Mensen die voor het eerst komen tekenen leert ze stapje voor stapje het tekenen naar de waarneming aan en maakt ze vertrouwd met de verschillende beeldelementen; vlak, lijn, toon, perspectief ,compositie en proportieleer. Tiny heeft een positieve benadering, ze geeft suggesties. “ Ik probeer de cursisten iets extra’s te leren,ze kunnen vaak al veel, van mij leren ze er wat bij”. Het gaat uiteindelijk om het ontwikkelen van het eigen‘handschrift’, de eigen manier van tekenen. “ We hebben veel plezier tijdens de les”, zegt ze “het is vaak een vrolijke boel”. Enkele cursisten die het gesprek bijwonen beamen dit van harte.

Cursussen die ik geef zijn:

A Portrettekenen

Tek/Schild. Landschap en Stilleven. Modeltekenen beg./ gev. Creatieve vaardigheden St. Jasmijn (schild,tek, plastiek, klei en hout ). Model boetseren.

B Workshops

Tekenen en schilderen (landschap , zowel buiten als binnen). Tekenen en schilderen (model buiten in de natuur). Oostindische inkt tekenen. Schilderen met kinderen ( in opdracht).

C Opdrachten

Portret Muurschilderingen Ontwerpen van meubels.